Considerente teoretice pariuri sportive

:: Considerente teoretice by cgmbet – partea I
Autor: cgmbet


Ceea ce voi prezenta in urmatoarele articole, probabil este deja cunoscut de o mare parte dintre voi, mai ales de cei care au o oarecare experienta in pariuri, deci articolele mele se adreseaza in principal incepatorilor

        Bineinteles ca nu am inventat eu roata, dar am incercat sa grupez aici diverse  unelte utile la inceput de cariera, pe care le-am gasit pe cateva site-uri de specialitate. La unele probleme voi puncta si cu pareri personale.
        Va propun, pentru inceput, pe scurt,  sa discutam urmatoarele aspecte:
  1. De ce nu putem falimenta casele de pariuri. (d.p.d.v. matematic)
  2. Ce este un pariu corect si cum sa recunoastem un pariu la care ni se ofera conditii dezavantajoase.
  3. Reflectarea in cotele oferite a punctului de vedere a “masei” jucatorilor despre un anumit eveniment.
        1. De ce nu putem falimenta casele de pariuri.
        Titlul este putin fortat, doar nu-si inchipuie cineva ca se poate realiza practic acest lucru.
         In primul rand nu se poate realiza din cauza faptului ca jucatorii pariaza practic unul impotriva altora (ne referim acum la pariuri normale), banii trec de la cei mai inspirati la cei mai putin inspirati, bineinteles cu o “taxa” oprita de organizator. Asta spus pe scurt. Vom vedea putin mai incolo cum puteti calcula chiar si acest “mic” castig al caselor de pariuri din trecerea banilor dintr-o parte in alta, pentru un anumit eveniment.
        Sa presupunem ca un jucator, sa-i spunem j are b bani iar un jucator J are B bani, unde B este mai mare decat b (J este mai bogat decat j). Cei doi participa la un joc absolut corect in care arunca o moneda si in functie de fata pe care cade moneda unul dintre ei ii cedeaza un ban celuilalt. Jocul se termina cand unul dintre ei termina banii.
        Atunci, dupa niste calcule nu chiar simple, rezulta ca probabilitatea ca j sa termine primul banii este
B/(B+b)
iar probabilitatea ca J sa termine primul banii este
b/(B+b).
        Ca un exemplu mai clar, daca j are 10 unitati iar J 1000 unitati deci de numai 100 de ori mai mult, probabilitatea ca j sa-l “termine” pe J este de de doar 0.99%.
        Ganditi-va acum  care este dezavantajul unui jucator cu o banca oarecare fata de banca agentiei, jucator “hotarat” sa joace pana ori castiga ceva consistent ori pierde tot. Cred ca e clar pentru toata lumea cine va pierde tot.
        Si asta in cazul unui pariu “corect d.p.d.v. matematic” lucru care foarte rar se intampla in pariuri reale.
        Principala concluzie pe care trebuie s-o tragem de aici este ca trebuie sa stim cand sa ne oprim, sa ne fixam, “obiective”, care odata atinse sa fie considerate rampe de lansare pentru un viitor obiectiv, un fel de “legaturi de siguranta”. O eventuala cadere ne va aduce la nivelul de pe care tocmai am plecat si in nici un caz nu ne vom prabusi in gol.
           2.Ce este un pariu corect si cum sa recunoastem un pariu pentru care ni se ofera conditii dezavantajoase.
        Problema aceasta, cu “oferta corecta”, se intalneste nu numai la pariuri ci in multe alte momente ale vietii de zi cu zi.
        Se intelege prin pariu corect un pariu pentru care
    Probabilitatea Reala de a Castiga  x   Cota oferita   =   1
        Bineinteles ca de aici si pana la ideea de pariu valoros nu mai este dacat un pas. Un pariu este cu atat mai valoros cu cat produsul de mai sus este mai mare ca 1.
        De exemplu in “celebrul” exemplu cu aruncarea monedei, daca mi se ofera cota 2, stiind clar ca probabilitatea de a castiga este 50% rezulta
2 x 0.5 = 1
deci o oferta corecta pe care o pot accepta. Daca mi s-ar fi oferit de exemplu o cota 1.90, fac repede un calcul si rezulta 1.9 x 0.5 = 0.95, oferta care nu trebuie acceptata.
        E clar ca noi vorbim de principii corecte matematic, poti accepta si o cota de 1.5 la aruncarea monedei si sa castigi timp de 100 de aruncari la rand. Problema apare cand “prins in plasa” de mirajul castigului vei juca in continuare pana cand dezastrul este inevitabil.
        Sa ne intoarcem la fotbal.
        Cei mai atenti au observat deja ca in formula scrie “Probabilitatea Reala de a Castiga” si nu “Probabilitatea la care se gandeste Vecinul meu ñ Parior Incepator”.
De la aceasta observatie rezulta cateva concluzii interesante. Ma voi opri doar la doua
        a.   niciodata, dar niciodata nu vom primi o oferta corecta pentru super-favoriti.
        De ce? Pentru ca presiunea “jucatorilor” duce cotele foarte jos pe favoriti raportat la probabilitatea reala de a castiga favoritii (doar nu joaca singuri).
        Ramane la latitudinea fiecaruia sa parieze pe “granzi” la cote de 1.1 dar si cand vine “scadenta” (peste o luna doua trei de pariuri pe superfavoriti) va fi o zi trista in familie.
        De exemplu o cota de 1.15, presupunand ca este un pariu corect ar duce la o posibila probabilitate reala de castig de 86.95%, lucru aproape imposibil intr-un meci normal de campionat, cu miza, 11 contra 11 oameni normal dezvoltati.
          A doua concluzie, mai importanta decat prima este ca
            b. niciodata nu trebuie ratat un “value bet”
        care apare in zona voastra de interes.
        Adica daca eu consider ca Probabilitatea de a castiga este de 60% si mi se ofera o cota 2.1 (din cauzele aratate mai sus ñ presiunea jucatorilor mai putin informati care nu au experienta mea asupra cotei pe echipa adversa), fac repede un calcul si rezulta
2.1  * 0.6 = 1.26
        …un pariu foarte avantajos.
        Bineinteles ca aceasta “capacitate” de a evalua probabilitatile apare dupa multa experienta si nu trebuie sa cadem in capcana de a evalua “la repezeala”.
        In plus, apare si problema “Bun , bun,  e avantajos pariul dar cat pariez,  daca e asa avantajos …pun toata banca?” . Aici intervine moneymanagementul si in special Kelly cu formulele lui. Poate vom incerca sa dezbatem si aceasta problema intr-un articol viitor.
        3. Reflectarea in cotelor oferite a punctului de vedere a “masei” jucatorilor despre un anumit eveniment.
        In urma zeci de ani de experienta “creatorii de cote”, ajutati de o intraga armata de specialisti in psihologia maselor in special “stiu” cum reactioneaza piata la o anumita oferta si in consecinta propun cotele “initiale”. Functie de evolutiile ulterioare se fac mici ajustari ale cotelor astfel incat sa fie “avantajoase si atractive” toate pariurile din oferta.
        Sa luam de exemplu un meci din Campionatul englez unde ni se ofera urmatoarele cote
1.80    3.30  4.00
        Ideal pentru casa este ca pentru fiecare dintre cele 3 oferte sa fie cumparatori, proportional si conform  cu “previziunile creatorilor de cote” astfel incat din miscarea banilor dintr-o parte in alta sa castige si casa cat mai mult.
Deci calculam:
1/1.80 = 0.555
1/3.30 = 0.303
1/4.00 = 0.250
Dar
0.555+0.303+0.250 = 1.108
            Acest 0.108 adica 10.8% este “partea” casei. Acest procent este mai mare sau mai mic in functie de meci. O sa gasim uneori oferte ñ imi amintesc anul trecut la un derby important ñ cand casa anunta procent 0%, rezultand cote ceva mai mari si clienti mai multi
           Alt exemplu, vad la Totenham ñ Arsenal urmatoarele cote in oferta
2.30   3.40   2.87
ceea ce conduce dupa calcule simple la o marja de 0.077 adica 7.7% , rezultand cote un pic mai mari si probabil mai multi jucatori.
Sa continuam cu primul exemplu
Calculam in continuare
1 ñ 0.108 = 0.892
        Acum putem afla probabilitatile pentru care au fost create cotele. Reamintesc ca aceste probabilitati nu sunt cele reale ci rezulta in urma presiunii jucatorilor.
0.555 * 0.892 = 49.5%
0.303 * 0.892 = 27.0%
0.250 * 0.892 = 22.3%
(Rezulta, totalizand,  o mica diferenta pana la 100% datorata rotunjirilor)
        De retinut aici ca jucatorii experimentati folosesc din plin aceasta presiune a maselor asupra cotelor, gasind “value bet-uri”.
        Ne oprim aici, deocamdata, sper ca au fost lucruri interesante care v-au captat putin atentia.
        Cine este interesat de aprofundarea acestor probleme, poate gasi foarte multe articole interesante la o cautare simpla pe net pe care le putem discuta pe forum.
  Cititi mai multe materiale si predictii ale lui Cgmbet aici.