Analiza unui meci de baschet

Cum se analizeaza un meci din NBA

de Cagdas Ozan Ates

traducere Bogdanbet – moderator www.e-pariuri.ro

Sunt multe lucruri diferite care pot afecta rezultatul unui meci de baschet. Poate fi complicat de luat o decizie. In fiecare noapte mii de pariori fac comparatii si iau o anumita pozitie pe un anumit meci. Cum este insa posibil sa iei decizia corecta?

Am luat in considerare factorii de care trebuie sa tina cont un parior inainte de a paria pe un meci din NBA. Trebuie tinut cont de acesti factori pentru a face o predictie buna.

I-am grupat in trei grupe principale:

Factorii majori: componenta echipelor, accidentari, stilul de baschet, rezultate acasa-afara, meciuri castigate-pierdute, statistici

Factori minori: rezervele, oboseala, divizia din care face parte echipa

Factori indirecti: avantajul terenului propriu, norocul, power rankingul

In gandirea unui bun parior toti acesti factori trebuie luati in consideratie si dupa analiza lor trebuie luata o decizie..

Factorii majori:

   Acestia sunt factorii care au o mare importanta asupra rezultatului.
 • Componenta echipelor:Intotdeauna imi incep predictia prin a verifica centrii celor doua echipe. Cred ca pozitia de centru este cel mai important post in NBA. Inaltimea si puterea, recuperarile, punctele-pe-joc trebuie verificate pentru ambii centri. Dupa aceea trebuie verificate “starurile” echipelor si performantele lor din ultimul timp. NBA se bazeaza pe “staruri”, si marketing, mereu trebuie verificat de exemplu cum Iverson sau Paul Pierce au performat in ultimul timp, inainte de a paria pe un joc. Alt factor important este point guardu. Cum sunt statisticile abilor PG, pase decisive pe joc, puncte-pe-joc, e unul mai bun ca altul, care este in avantaj? Dupa ce am verificat si atacantii putem sa avem o imagine corecta a unui meci de baschet.
 • Accidentatii:Accidentarile sau suspendarile pot afecta forma unei echipe. Oricum, de obicei accidentarile se pot gasi si in cota, din moment ce si bookmakeri calculeaza cat valoreaza o accidentare in echipa. Accidentari “starurilor” pot fi supracalculate de reactia publicului uneori. Oricum, trebuie sa avem mereu in minte ca o echipa porneste cu cinci jucatori. Accidentarile afecteaza decizia, dar valoarea lor depinde de jucator, si in final de decizia pariorului.
 • Stilul de baschet:Ce fel de baschet joaca cele doua echipe? Doua echipe defensive sunt in general egale cu no bet pentru mine. Oricum, echipele care au o aparare buna au mereu un avantaj clar. (de exemplu ultimul campioant al lui Detroit) Odata am auzit de la un bun antrenor, “cea mai buna ofensiva este o defensiva buna”. Asta in general conteaza in NBA. In alta ordine de idei, echipele ofensive sunt in general si imprevizibile. Fast breakul este o arma buna, dar pentru o echipa care stie sa se si apere. Toate ca toate, un bun parior trebuie sa aiba in vedere si stilul de joc al ambelor echipe.
 • Rezultatele acasa-afara:Acest factor este unul foarte important, ba as zice unul determinant. Poti sa-ti faci imediat o idee despre meci din rezultatele celor doua echipe. Verifica rezultatele acasa ale gazdei in oglinda cu rezultatele afara ale oaspetilor. Ce crezi? Utilizeaza acest factor pentru evaluarea finala.
 • Meciurile castigate-pierduteNBA este o liga in care au o mare importanta meciurile castigate-pierdute in analiza. Performanta din ultimele 10 meciuri iti poate da o vedere buna asupra echipelor. Covers.com este un site excelent pentru a verifica performantele per total cat si ultimele meciuri ale unei echipe. Comparati aceste date pentru cele doua echipe si trageti concluziile de rigoare.
 • Statisticile:Cate puncte inscrie in medie fiecare echipa? Cate primesc? Care sunt performantele echipei cu o alta echipa de acelasi fel? Este diferenta de puncte dintre cele doua echipe foarte diferita de spreadul dat de casa de pariuri? Desigur statisticile trebuiesc luate in seama, dar sa nu fiti niciodata sclavul lor, inainte de a compara. Tineti minte, statisticile pot sa nu insemne nimic, pentru ca ele sunt istorie iar echipele pe care le analizati vor juca in viitor. Oricum nici nu trebuie subestimata statistica.

Factorii minori:

Acestia sunt factorii care au o mai mica importanta in jocul de baschet.

 • Rezervele: Acesti jucatori arata de fapt cat de tare este o echipa. De exemplu, Utah Jazz anul acesta are o banca de rezerve foarte buna care da consistenta echipei foarte multe dintre rezerve inscriind. In cazul in care o echipa cu un “superstar” joaca impotriva unei echipe bine balansate care va castiga? Da, totul este alegerea corecta si gandirea rationalaÖ
 • Oboseala: Oboseala are o valoare mica in performanta unei echipe. In NBA, pot fi des vazute echipe care joaca trei meciuri in patru nopti. Nu este un lucru usor si poate afecta performantele unor jucatori. Cam cate nopti la rand poti cere unui “superstar” sa joace la cel mai inalt nivel al performantei?
 • Divizia din care face parte echipa: NBA este un campionat cu valori geografice disproportionate. Echipele din Est nu sunt asa de bune ca cele din West, de aceea e foarte important in a compara echipele cu cele in propria divizie pentru o comparatie cat mai aproape de valoarea fiecareia. In general vedeti ca echipele din est pierd in majoritatea meciurilor cu echipele vestice? Studiati, studiati si iar studiati pana totul este clarÖ

Factorii indirecti:

   Acestia sunt factorii care trebuie sa aiba un impact indirect asupra deciziei pariorului.
 • Avantajul terenului propriu:
  Avantajul terenului propriu are un impact major in NBA. In special in calcularea spreadului, casele de pariuri utilizeaza acest avantaj in calcul. In general ei dau direct 3.5 puncte de spread echipei care joaca acasa.
 • Power ranking-ul:
  NBA anunta in fiecare zi de luni, power ranking-ul pentru saptamana care a trecut. Aceasta este o listare a performantelor si puterii echipelor in NBA. De altfel puteti gasi si clasamente alternative pe alte site-uri de baschet. Aceste listinguri dau o imagine clara a celor 30 de echipe din NBA. Nu glumesc! Verificati power rankingul acelor doua echipe ce vor juca. Care e mai buna?
 • Norocul:In final ultima variabila; singura care nu poate fi controlata: noroculÖ In statisctica, este numit “zgomotul”. Uneori poti face o previziune foarte buna, evaluezi totul foarte obiectiv dar in ultimul minut cosul iti strica combinatia. Da vina pe ghinion, si continua sa incerciÖ

NBA: Gaseste valoarea din Triunghiul Texasului

de Bryan Leonard

traducere Bogdanbet – moderator www.e-pariuri.ro

 

Triunghiul Bermudelor este etichetat ca fiind un loc misterios unde avioanele si vapoarele au tot felul de probleme. Este o enigma plina de frica, din moment ce unele persoane ghinioniste au intrat in Triunghiul Bermudelor si nu s-a mai auzit niciodata de ele.

In NBA, exista un loc similar, chiar daca nu mortal, dar desigur unul de frica in fata unor atleti execeptionali: Triunghiul Texan.

A juca in deplasare in baschet este destul de greu. Echipele care joaca patru meciuri consecutive acasa, de exemplu, sunt in general intr-o forma de joc mai buna decat echipele care joaca patru meciuri consecutive in deplasare.

Jocul in deplasare poate fi cu mult ingreunat, atletii avand de depus mari eforturi fizice si emotionale in plus care nu ar fi necesare intr-un joc acasa. Drumul, lipsa odihnei si schimbarile de fus orar sunt trei dintre prblemele cu care jucatorii trebuie sa se descurce pe parcursul deplasarilor.

In momentul de fata in NBA, Texas-ul are trei echipe cu enorm talent si care se prezinta in situatii diferite. Dallas-ul are o ofensiva puternica si o banca de rezerve care poate suplini foarte bine titularii, in timp ce Houston si San Antonio au centrii talentati si defensive care fac echipele adverse sa se straduiasca mult pentru fiecare cos.

Un bun parior pe handicap va trebui sa fie foarte atent la echipele care merg sa joace in deplasare in Triunghiul Texan.

A juca la San Antonio este destul de greu, unde Spurs au un start 8-0 acasa, si 6-2 impotriva spread-ului, primind doar 78 de puncte in medie pe meci. San Antonio este 7-1 sub total acasa. Dar pentru o echipa care a jucat pe terenul lui Spurs si dupa aceea trebuie sa faca o deplasare la Dallas sau Houston – uneori fara timp de odihna – devine infinit mai greu.

De aceea este important pentru pariorii pe handicap sa examineze nu numai fiecare joc in particular, ci o serie de jocuri.

Intrebarile la care trebuie sa raspundeti:

Este acesta al doilea meci al unei deplasari?

Are echipa X o banca de rezerve destul de puternica pentru a juca un meci devastator din punct de vedere fizic impotriva lui Rockets azi, si apoi maine sa mai poata duce un meci impotriva lui Dirk Nowitzki si a lui Mavs?

Sunt ei oare mai interesati de a trece usor peste meciurile din Texas pentru a juca in locuri mai usoare? Unele echipe vin in cap cu ideea de a incerca sa castige unul din cele trei meciuri in Texas. Deci daca vor face un meci mare azi la Dallas, probabil ca maine nu vor mai fi asa de motivati pentru a juca tare impotriva lui Rockets.

Recent, Utah Jazz a inceput o serie de jocuri in deplasare la San Antonio, unde au fost spulberati cu 109-76. Acesta a fost startul a patru infrangeri in deplasare si impotriva cotelor de spread cu infrangeri la Seattle si Dallas.

De notat la cele spuse mai sus ca meciul cu Sonics a fost pierdut greu in overtime, urmand apoi o infrangere devastatoare cu 109-86 la Dallas.

Acestea sunt tipul de situatii care pot da pariorului la handicap o portita de iesire catre castig. Deasupra tuturor lucrurilor, si atletii sunt oameni. Psihologic, ei stiu cu cine vor juca in fiecare seara si cine urmeaza in calendar.

Uneori o echipa este infranta inca inainte de a intra in teren, ceea ce poate fi un dar enorm atunci cand incercati sa gasiti castigatorii impotriva numerelor date de la Vegas. Si Triunghiul Texas este in momentul de fata una dintre cele mai dificile deplasari din NBA.

Cele mai utile site-uri pentru NBA :

http://www.sportsline.com/nba/

http://www.nba.com/

http://sports.espn.go.com/nba/index

http://www.covers.com/index.aspx

http://www.nbapunter.com